[rev_slider stravinsky]

 

Stap in de wereld van Stravinsky! Dirigent Jules van Hessen is uw bezielde én bezielende reisleider. De maestro en Het Gelders Orkest nemen u mee voor een inspirerende tour. Verdiep, verwonder en verras uzelf aan de hand van live gespeelde muziekfragmenten, anekdotes en boeiende wetenswaardigheden. Uw reis eindigt met de complete uitvoering van het meesterwerk van Stravinsky.

Wereldfaam

Met het ballet de Vuurvogel werd Stravinsky in een klap wereldberoemd. Hier brak hij voor het eerst met alle gangbare wetten van de klassieke muziek, door een kolossaal orkest te laten opdraven met zeer uitgebreid slagwerk. Maar ook de blazers en strijkers werden op een nieuwe manier aangesproken en ingezet. Het ballet is gebaseerd op een Russische legende waarin dertien mooie maagden, een magische vuurvogel en de dood uit een gebroken eischaal tevoorschijn zien komen.

Korsakov

Jules ontrafelde hoe een componist een kleurenpalet in klank opschrijft en legt onder meer uit dat een dirigent die dit stuk dirigeert minimaal tot elf moet kunnen tellen. En het ging ook over een ontroerend wiegelied, met een beeldschone fagotsolo met daarin een omstreden noot waar nog steeds wereldwijd over wordt gediscussieerd. En er kam ook aan de orde dat “Korsakov” niet altijd duidt op een geheugenprobleem veroorzaakt door overtollig drankgebruik…