Seizoen 2014-2015

Mahler 1 met het HGO

Op 23 oktober vond het eerste Meesterwerk in Concert plaats in TivoliVredenburg. Voor een kleine 1000 man, waaronder opvallend veel jongeren, ontrafelde Maestro Jules , ondersteund door Het Gelders Orkest de Eerste Symfonie van Mahler. Voor de pauze gaf Jules een kijkje in het door “moodswings” getergde hoofd van Gustav Mahler. Met behulp van projecties, anekdotes en wetenswaardigheden werd het publiek in 40 minuten door de thema’s van deze natuursymfonie geleid, om na de pauze – met de projecties als handvat- nog meer van de symfonie te genieten. Eén van de hoogtepunten was het moment waarop het publiek zonder enige vorm van repetitie de mineurversie van “Vader Jacob” (thema deel III) notabene driestemmig ten gehore bracht. Opvallend was hoe geconcentreerd er na de pauze naar de integrale uitvoering van de symfonie werd geluisterd. Een jonge bezoeker: ” Het werkte echt, door de herhaalde projecties wordt de complexe muziek veel toegankelijker, het laatste deel met de vier thema’s: kruis, held, hel en hemel was letterlijk een openbaring. Er werd zichtbaar genoten. Mahler kwam van zijn voetstuk, sereniteit werd tastbaar plezier”.

Beethovens Zevende Symfonie met het HGO

Op 12 februari vond het tweede Meesterwerk in Concert plaats (TivoliVredenburg). Maestro Jules ontrafelde voor een nog groter en jonger publiek Beethovens Zevende Symfonie. Hij demonstreerde o.a. hoe een metronoom tot misverstanden ken leiden en liet Het Gelders Orkest uittesten hoe dezelfde noten ongelooflijk verschillend kan klinken. Maestro Jules gebruikte voor de pauze een Prezi-presentatie als hulpmiddel.

 

Stravinsky’s Vuurvogelsuite met het HGO

Het Vuurvogel concert moest op het laatste moment verplaatst worden door de problemen met het dak van TivoliVredenburg. Gelukkig bleek de Dr. Anton Philips Zaal in Den Haag beschikbaar en mochten wij daar veel oude en nieuwe bezoekers begroeten. Ondersteund door onder meer James Bond muziek, een motiefje uit Jaws en onbekende muziek van Stravinsky’s leermeester Nikolai Rimsky Korsakov werd niet alleen het werk van Stravinsky door Maestro Jules onthuld, maar werden ook saillante details uit Stravinsky’s prive leven prijsgegeven. De prezi van dit concert vindt u hier:

Op het afsluitende concert in De Vereeniging kreeg een niets vermoedende concertbezoeker, na het goed beantwoorden van een vraag, twee concertkaartjes en…. een broodrooster aangeboden.