Maestro Jules onthult, Meesterwerken 2015-2016

Vivaldi’s Vier Jaargetijden

Solisten: Mayte Levenbach, Shin Sihan, Quirine Scheffers en Dimiter Tchernookov

Dit meesterwerk van Antonio Vivaldi is niets anders dan een reeks van vier vioolconcerten, elk geïnspireerd op een seizoen. Het is één van de allereerste muziekstukken, waarin een achterliggend verhaal in muziek wordt uitgedrukt. Maestro Jules onthult deze verhalen en we horen hoe Vivaldi begrippen als een knisperend haardvuur of een blaffende hond in klank wist om te zetten. We gaan ervaren wat de overeenkomst is tussen een clavecinist en een jazzmusicus en natuurlijk komt de persoonlijkheid van Antonio Vivaldi, die ook wel de Rode Priester werd genoemd, aan de orde.
De solopartijen van de vier concerten worden door vier verschillende solisten, oplopend in leeftijd gespeeld: van jong toptalent in de Lente tot gerijpt meesterschap in de Winter.

Brahms’ Derde Symfonie

Noord Nederlands Orkest in samenwerking met het Prins Claus Conservatorium.

Meesterwerk in Concert: Maestro Jules onthult voor het eerst in Groningen

In Brahms’ kortste symfonie zitten vele raadsels verborgen. Allereerst lijkt de componist een verborgen notencode te gebruiken, want overal in het stuk duiken de noten F en A op . Verder citeert hij wel heel nadrukkelijk de Derde Symfonie van collega-componist Robert Schumann. Maestro Jules gaat in op dit mysterie, maar behandelt ook  de praktische aspecten van een concert: hoeveel musici zijn er eigenlijk precies nodig om zo’n muziekwerk te spelen, hoe snel moet er gespeeld worden…., kan het ook fout gaan?

Beethoven’s Vijfde Symfonie

Misschien wel het allerbekendste klassieke topwerk! Waarom is het stuk zo bekend geworden, wat is er zo bijzonder aan, maar ook waarom is het begin een uitdaging voor elke dirigent? Dat zijn vragen waar Maestro Jules op in zal gaan. En natuurlijk ook: hoe komt het dat we de Vijfde van Beethoven met vrijheid associëren? Trouwens niet alleen het begin van deze symfonie is uniek, ook zal u ervaren wat er zo apart is aan de manier waarop Beethoven de symfonie eindigt.

Rachmaninov’s Tweede Pianoconcert

Soliste: Nino Gvetadze

Heerlijk wegdromen op prachtige romantische pianomuziek, maar ja wat houdt dat eigenlijk in “romantisch”?
Wie is er de baas bij een soloconcert, waarom hebben we dit stuk te danken aan een hypnotiseur en waarom zou een dirigent op een uitvoering best ietsje later kunnen komen? Dit en veel meer komt aan de orde bij Rachmaninov Uitgelegd. We gaan natuurlijk ook terug naar de jeugd van Sergei Rachmaninov en komen er achter hoe die terecht gekomen is in dit meeslepende pianoconcert, dat rechtstreeks tot je hart spreekt.

Dvorak’s Nieuwe Wereld

East meets West: De Tsjech Dvorak integreert de volksmuziek van zijn land met Amerikaanse muziek, met zelfs elementen uit de jazzmuziek. Waaraan hoor je eigenlijk precies dat iets jazzmuziek is? Maestro Jules onthult welke negro spiritual Dvorak achteloos leent, dat een Engelse Hoorn helemaal geen hoorn is, maar ook roddelverhalen uit Dvoraks privé leven. Wellicht dat huwelijkse ontrouw de basis is geweest van de meest bizarre, korte tuba partij uit de muziekgeschiedenis. En dan is er ook het verhaal van een beroemde dirigent die zomaar iets toevoegt op het hoogtepunt van de symfonie: mag dat?