Maestro Jules onthult, Meesterwerken 2016-2017

Beethovens Eerste Symfonie

Het begin van Beethovens allereerste symfonie sloeg in als een bom! Maestro Jules onthult waarom meer dan 200 jaar geleden het publiek zo enorm schrok van deze ongehoorde aftrap. Maar er zijn meer revolutionaire elementen in het stuk te vinden: Beethoven komt met een totaal andere strategie hoe melodieën aan instrumenten toe te wijzen. Dan is er nog het verhaal dat Beethoven zich misschien vergiste bij de naamgeving van de delen van deze symfonie en kan met droge ogen beweerd worden dat deze symfonie helemaal geen “klassieke muziek” is. Dit en nog veel meer komt aan de orde bij Beethovens Eerste Symfonie met Het Gelders Orkest.

Dvořáks Achtste Symfonie

Antonin Dvořák wordt wel de kampioen van de Tsjechische muziek genoemd. Als geen ander wist hij de ziel van zijn vaderland in klanken te vatten. Hoe doet hij dat en hoe laat hij de Boheemse natuur in zijn werk doorklinken? We krijgen ook een beeld van de mens Dvořák, die er bizarre passies op nahield als duiven, treinen en stoomschepen. Verder onthult Maestro Jules het geheim van de maat in de Achtste Symfonie die de componist doorgestreept zou hebben, maar tegenwoordig nog steeds gespeeld wordt. Ook zal Maestro Jules duidelijkheid scheppen in de nummering van Dvořáks symfonieën, want de Achtste werd ook wel de Vierde of de Zevende genoemd! En er is een inspirerende quote van een befaamde dirigent, die vindt dat in dit stuk de trompetten niet moeten klinken of ze ten strijde trekken maar alsof ze uitnodigen tot een feestje! Met het Gelders Orkest.

Tsjaikovski’s Eerste Symfonie

Tsjaikovski’s eersteling is misschien wel zijn meest onderschatte werk. Maestro Jules neemt u mee in de schoonheid en onthult natuurlijk ook waarom het stuk de bijnaam “Winterdromen” kreeg.
Hoe schetst een toondichter nu een winterse atmosfeer? Is dit wel echt “Russische” muziek en is er een verband met de beroemde balletten van Tsjaikovski als “De Notenkraker” en “Het Zwanenmeer”? En we krijgen ook inzicht in de zielenroerselen van de componist, die tijdens het schrijven bijna gek werd, maar trots was op het uiteindelijke resultaat.
Met Het Noord Nederlands Orkest.

Stravinsky’s Vuurvogel

Igor Stravinsky’s doorbraak als componist met een sprookjesachtig ballet waarbij de positieve toverkracht van de Vuurvogel het op moet nemen tegen Kashtei, de monsterlijke koning van de onderwereld. Maestro Jules onthult dat flageoletten niet alleen maar boontjes zijn en hoe Stravinsky een subtiele ode aan zijn leermeester brengt.
Met het Radio Filharmonisch Orkest.