Jules van Hessen studeerde aanvankelijk klarinet . Hij volgde zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en studeerde directie o.a. bij Peter Eötvös en Gennadi Rosjdjestvensky. Tussen 1986 en 1988 behoorde hij tot de finalisten van de Internationale Dirigentencursus van de NOS. Verder won hij ook prijzen op de concoursen van San Remo, Graz en Kopenhagen.

Buitenland

Dat laatste leverde hem engagementen op bij diverse Deense orkesten. In Nederland stond hij voor onder meer het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en Het Gelders Orkest. In het buitenland dirigeerde hij ensembles als het Manchester BBC Orchestra en het San Francisco Chamber Orchestra. Hij was de eerste Nederlandse dirigent die de grote orkesten in China dirigeerde.

Eigen orkesten

Sinds 1987 is Jules van Hessen vaste dirigent van het Philips Symfonie Orkest, waarmee hij cd-opnames maakte van enkele Mahler-symfonieën. Ook is hij sinds de oprichting in 1985, muzikaal leider van het Nederlands Theaterorkest het eerste niet gesubsidieerde professionele symfonieorkest van Nederland. Met dit orkest gaf hij talloze concerten en maakte een bijzondere cd met drie gerenommeerde Joodse voorzangers in de Portugese Synagoge in Amsterdam.

Spreker

Jules van Hessen is een begenadigd spreker. Al heel wat bedrijven en instellingen hebben hem uitgenodigd voor zijn dynamische presentatie over dirigeren en leiderschap in het algemeen. Daarnaast presenteerde hij het programma Viertakt op Radio 4.

Voor Jules als spreker: Sprekersbureau Assemblee
Zijn engagementen als dirigent worden behartigd door Ydeleine Berntsen