Gelders Orkest en Meesterwerk in Concert

Traditie en vernieuwing. Dat is waar Het Gelders Orkest (HGO) voor staat. In dat brede spanningsveld draagt het orkest de passie voor live klassieke muziek over op zowel jong als oud. Met een bezetting van vijfentachtig musici is Het Gelders Orkest een groot en toonaangevend symfonieorkest van topniveau. Meer over het Meesterwerk/Atelier Klassiek sluit helemaal aan op de ideeën van HGO hoe een breed publiek aan zich te binden.

Traditie: waar het mee begon

De wortels van HGO stammen uit 1889, met de oprichting van de Arnhemsche Orkest Vereeniging (AOV) door Albert Kwast. Onder leiding van dirigenten als Peter van Anrooy en Jaap Spaanderman ontwikkelt de AOV zich tot een volwaardig symfonieorkest. In 1949 gaat het orkest verder als Het Gelders Orkest. Belangrijke dirigenten uit die tijd zijn Carl von Caraguly en Yoav Talmi. Vanaf 1989, onder chef-dirigent Roberto Benzi en zijn opvolgers Lawrence Renes en Martin Sieghart, ontwikkelt Het Gelders Orkest zich tot één van de belangrijkste Nederlandse regionale orkesten. Vanaf het seizoen 2013 – 2014 staat Het Gelders Orkest onder leiding van chef-dirigent Antonello Manacorda.

chefdirigent Antonello Manacorda

Vernieuwing: een stap verder

Mensen binnen en buiten de concertzaal ráken met live muziek, is wat Het Gelders Orkest nastreeft. Als hedendaagse schatbewaarders van een uniek erfgoed, inspireert en ontroert het orkest een omvangrijk publiek – zo’n vierhonderdduizend mensen per jaar – met grote en kleine concerten gegeven door vooraanstaande solisten en gastdirigenten en in een repertoire met verrassende nieuwe combinaties. Het succesvolle Gelders OrkestLAB, broedplaats voor vernieuwende muzikale initiatieven en multimediale cross overs, is hiervan een goed voorbeeld. Het Gelders Orkest telt vijfentachtig musici en heeft Arnhem als thuisbasis en is het orkest van en voor de provincie Gelderland. ‘Uit en thuis‘ speelt HGO jaarlijks circa honderd symfonische concerten, waaronder familieconcerten, educatieconcerten en participatieprojecten met amateurmusici. De missie van Meer over het Meesterwerk/Atelier Klassiek sluit helemaal aan op de filosofie van HGO.

Kwaliteit op cd

Het Gelders Orkest neemt regelmatig cd’s op met divers repertoire, die worden uitgebracht op het Japanse label Exton. De opname van de Zesde symfonie van Mahler voor dit label kreeg in het magazine Luister zelfs een 10! Eerdere cd-opnamen met werk van Igor Markevitsj werden genomineerd voor een Grammy Award.