Foto NNO Scan Job van Schaik Foto NNO. Foto Ewoud Rooks

Orkest van de 21e eeuw

Artistiek eigenzinnig: dat is het uitgangspunt van het Noord Nederlands Orkest op weg naar het orkest van de 21e eeuw. De rol als meestervertolker van het symfonische muziekrepertoire ervaren we niet meer als volledig vanzelfsprekend. De wereld verandert en het NNO verandert mee. De basis van het NNO ligt uiteraard in 400 jaar West-Europese muziekgeschiedenis. De kern is romantiek en hoog romantiek met muziek van onder andere Brahms, Tsjaikovsky, Mahler, Bruckner, Debussy en Ravel. Uiteraard met als doel deze muziek door welluidende interpretaties van toonaangevende dirigenten op het allerhoogste niveau te laten klinken. Dit gaat komend seizoen zeker lukken met onze nieuwe vaste gastdirigent Antony Hermus, honorair dirigent Stefan Asbury en dirigent emeritus Michel Tabachnik, maar ook de internationale opkomende topdirigenten als Michal Nesterowicz en Han-Na Chang. De reputatie, die het NNO inmiddels heeft weten op te bouwen, maakt ook dat wereldsterren als Vadim Repin en Nelson Goerner moeiteloos de weg naar het noorden weten te vinden.

Cross-overs
Het NNO is al jarenlang een voorhoedespeler in het denken over het symfonieorkest van de toekomst. Onze innovatieve aanpak heeft tot verrassende combinaties en spraakmakende projecten geleid waarmee we laten zien dat we een orkest zijn voor het hele Noorden en van Nederland. Zo werkte het NNO 12 jaar geleden al met rappers en waren we de eerste die muziek van Armin van Buuren speelde.
Als veelzijdig orkest met bijzondere samenwerkingen bereiken we een grotere diversiteit aan bezoekers. Door bijvoorbeeld filmmuziek te spelen, brengen wij een geheel nieuwe doelgroep in contact met de enorme kracht van een groot orkest. Voor velen een indrukwekkende ervaring. Ook de samenwerking met artiesten als Goran Bregovic, DJ Jeff Mills en poplegende Todd Rundgren in seizoen 15-16 geeft het NNO en ook deze artiesten nieuwe visies en inzichten. Hierbij staan het speelplezier van het orkest, de artiesten en uiteraard ons publiek centraal.

Eric Corton
Dit seizoen heeft het NNO voor het eerst een ‘artist in residence’. En niet zomaar n. Eric Corton heeft deze eer. Met Eric Corton als presentator, kenner van films en als zanger in ons nieuwe Rolling Stones project geeft hij de titel ‘artist in residence’ een nieuwe dimensie. Zeer trots zijn we op het bijzondere concert rond David Bowie dat wordt gepresenteerd door Eric Corton. Dit concert is in nauw overleg met het Groninger ­Museum samengesteld. Zo liet David Bowie zich inspireren door de Vier letzte Lieder van Richard Strauss en is John Adams niet van zijn Playlist weg te slaan! Dit levert een geheel nieuwe kijk op de cult artiest David Bowie.

Verrassende locaties
In toenemende mate wordt het NNO buiten de noordelijke regio gecontracteerd. Komend seizoen staat het orkest vier keer in het Concertgebouw, een keer in het Muziekgebouw aan ’t IJ en vier keer in Vredenburg. In Vredenburg en in het Muziekgebouw aan ’t IJ zal het NNO speciaal stilstaan bij het feit dat in 2015 Arvo Prt 8o jaar is geworden en dit doen we met 2 premires van Arvo Prt en de Nederlandse spiritueel componist Joep Franssens waarvan we met Ralph van Raat zijn pianoconcert in wereldpremire gaan brengen.

We gaan naast de concertzalen weer in de openlucht spelen, zoals in de Korrewegwijk en de Blauwestad. Hier komen ook mensen naar het NNO luisteren die normaal gesproken niet zo snel naar een concertzaal gaan. Ook op andere manieren komt het NNO naar het publiek toe, bijvoorbeeld in kleinere ensembles bij huiskamerconcerten of door te spelen op festivals. Onze orkestenleden geven les op het conservatorium en op muziekscholen. Daarnaast zijn onze musici actief in educatieprojecten en zo zien heel veel basisschoolleerlingen onze musici langskomen met boeiende muziekvoorstellingen. Op deze wijze willen wij onze passie en gedrevenheid met iedereen delen. Zowel tijdens de concerten als erna.

Wij hopen u zowel met ons reguliere programma als met onze spannende samenwerkingen het komende seizoen wederom te verrassen. Graag tot ziens bij onze concerten!

Ingeborg Walinga, algemeen directeur
Marcel Mandos, artistiek leider