Sinds 1930

In ruim 85 jaar is het Philips Symfonie Orkest (PSO) uitgegroeid van een groepje musicerende Philipscollega’s tot één van de grootste en bekendste symfonieorkesten van Nederland. De meer dan 90 leden bestaan uit gevorderde amateurs en beroepsmusici uit Eindhoven en daarbuiten, en wat zij delen is een diepe passie voor klassieke muziek. Het orkest speelt vijf verschillende programma’s per jaar op hoog niveau in topzalen zoals het Muziekgebouw in Eindhoven en het Concertgebouw in Amsterdam.

Eind 2017 ging een lang gekoesterde wens in vervulling: Mahler 8, met een orkest van 150 man, een koor van 350 en 8 solisten. Maar liefst 4 uitvoeringen, o.a. in het Concertgebouw.

Gevarieerde programma’s

In de loop der jaren heeft het PSO laten zien dat muziek maken op hoog niveau en plezier hebben heel goed samengaan. De wekelijkse repetities eindigen vaak met een borrel en eenmaal per jaar wordt er een heel weekend lang gezellig maar serieus muziek gemaakt. Of het nou gaat om het traditionele repertoire voor complete symfoniebezetting of om lichte muziek, het PSO voelt zich op meerdere terreinen thuis. Het orkest heeft in het verleden van zich laten horen bij festivals en andere speciale gelegenheden, zoals in het Rijksmuseum, op een podium boven de Dommel, in een kasteeltuin begeleid door echte kanonnen in Tsjaikovski’s Ouverture 1812, en op Schiphol met een vliegende en zingende piloot. Onder de PSO-solisten zitten klinkende namen als Lisa Ferschtman, Rosanne Philippens, Nino Gvetadze, Behzod Abduraimov en de aanstormende Noa Wildschut.