Het Maestro Jules Orkest is in 1985 als Nederlands Theaterorkest opgericht op initiatief van een aantal jonge getalenteerde musici, waaronder dirigent Jules van Hessen, die de spaarzame plaatsen in de reguliere symfonieorkesten niet wilden afwachten. Het orkest bestaat uit gemotiveerde professionele musici voor wie het een uitdaging is om een stapje meer te doen voor publiek en opdrachtgever. Zij vormden het eerste commerciële (niet gesubsidieerde) symfonieorkest van Nederland.

Mede dankzij de flexibele bezetting is het orkest thuis in vrijwel elk denkbare muziekstijl. Het werkte samen met artiesten als Toots Thielemans, Trijntje Oosterhuis, Danny de Munk, Johnny Logan, maar was ook het eerste orkest in het Westen met wie de onlangs overleden legendarische zanger Dimitri Hvorostovsky optrad.

Het Maestro Jules Orkest  specialiseert zich in het toesnijden van programma’s op de wensen van de opdrachtgever, maar voert ook regelmatig begeleidingsopdrachten en eigen producties uit.

Het Galaconcert van De Amersfoortse/ ASR is een mooi voorbeeld van een langjarige traditie, waarbij het orkest een grote variatie van repertoire gepresenteerd heeft. Zo werd in deze reeks samengewerkt met o.a. Carel Kraayenhof, Louis van Dijk, Frommermann, Mathilde Santing, Hind en Tania Kross.

Het orkest noemt zich sinds kort Maestro Jules Orkest en maakte verleden jaar een zeer succesvol debuut in de prestigieuze Salle Garnier in Monaco. Dit seizoen is het orkest onder meer te zien en te horen in TivoliVredenburg, Concertzaal Tilburg en Muziekgebouw Eindhoven tijdens verschillende producties van Maestro Jules Onthult.