Maestro Jules Onthult, Meesterwerken 2019-2020

Saint-Saëns – Carnival des Animaux

dit concert heeft plaatsgevonden

 Tivoli Vredenburg – Muziekgebouw Eindhoven – Concertzaal Tilburg

Carnaval des Animaux is een rare eend in de bijt in het oeuvre van Saint-Saëns, een componist die de naam had vormvast en conservatief te zijn, niet bepaald het zonnetje in huis. Allereerst is daar die bonte beestenbende, op geraffineerde manier in noten gevangen. Wat daarachter schuilgaat, onthult Maestro Jules: satire en dubbele bodems. Dieren zijn immers net mensen.

Berlioz – Symfonie Fantastique

naar kaartverkoop

Lievekamp Oss – Muziekgebouw Eindhoven

Alles draait om het befaamde ’Symphonie Fantastique’ van Hector Berlioz. Vóór de pauze ontrafelt dirigent Jules van Hessen als een stand-up musician analytisch en anekdotisch het meesterwerk van Berlioz. De muzikanten van het Philips Symfonie Orkest spelen hierbij cruciale fragmenten, bijzondere solo’s en spannende overgangen.

Tsjaikovski – Symfonie no.6 Pathetique

naar kaartverkoop Tivoli Vredenburg

Tivoli Vredenburg 

Negen dagen na de première van zijn ‘Pathétique’ overlijdt Pjotr Iljitsj Tsjaikovski volkomen onverwacht.  Al snel wordt de symfonie door analisten, musici en complotdenkers binnenstebuiten gekeerd, op zoek naar aanwijzingen en voorbodes. Had Tsjaikovski zijn eigen requiem geschreven? Wat was het ‘geheime programma’ waarover de componist sprak? En waarom duikt er te midden van al die onheilszwangere muziek een lieflijke wals op? Raadsels en mythes die een vruchtbare voedingsbodem zijn voor boeken, films en complottheorieën. Maestro Jules onthult het mysterie van Tsjaikovski’s dood en laat de wanhoop van de componist horen en zijn langzaam wegstervende hartslag.

Maestro Jules onthult Sibelius’ tweede symfonie

naar kaartverkoop

Tivoli Vredenburg – Musis Arnhem 

Ontdek wat er allemaal mogelijk is met het paradepaardje van de klassieke muziek: het symfonieorkest. Terwijl Maestro Jules laat zien wat er mogelijk is met een symfonieorkest, bepaalt het publiek wat er gespeeld wordt. Bijvoorbeeld, ken jij de ultieme liefdesmelodie? Een interactief concert vol symfonische hits van de grote meesters, ronkende filmscores. Zelfs de uitvaart top 3 komt voorbij. Dynamisch, verrassend en vooral erg inspirerend! Waar dirigent Jules van Hessen gewoonlijk een meesterwerk binnenstebuiten keert, gaat hij bij dit interactieve concert met het symfonieorkest aan de slag. En met jou! Tijdens dit concert mag jij namelijk bepalen wat er gespeeld wordt én maak je misschien wel je dirigeerdebuut!

Sjostakovitsj – Symfonie nr. 7  ‘Leningrad’

dit concert heeft plaatsgevonden

Het Concertgebouw Amsterdam

Sjostakovitsj’ Zevende symfonie ging in 1942 in première in Leningrad. Het Philharmonisch Orkest was geëvacueerd. Een bijeengeraapt orkest met musici die waren teruggeroepen van het front moest de klus klaren. Ze waren uitgemergeld. Maestro Jules en het uit ruim 100 musici bestaande Philips Symfonie Orkest laten horen hoe Sjostakovitsj componeerde onder het schrikbewind van Stalin. Hitlers lievelingsmuziek wordt omgezet in een allesvernietigende Oorlogsbolero die zijn weerga niet kent. Aangrijpende muziek, vol dubbelzinnigheden. Maestro Jules onthult Sjostakovitsj’ Zevende Symfonie ‘LENINGRAD’ is een hommage aan  Nederlands beroemdste Outsider Art-kunstenaar Willem van Genk voor wie klassieke muziek een belangrijke drijfveer was.

Dvorák – Uit de Nieuwe Wereld 

kaartverkoop start binnenkort

Hilpert Theatre Lünen – Recklinghausen Bürgerhaus – Muziektheater Gelsenkirchen

Maestro Jules Onthult Dvorák’s Symfonie nr. 9 “Uit de nieuwe wereld” in drie theaters in Duitsland!  “Laten we naar Amerika gaan!”  Het familieconcert “From the New World” is een muzikale reis naar het land van de Stars and Stripes. Maestro Jules, die samen met het publiek de negende symfonie van Antonín Dvorák onderzoekt, is ook onderweg. Want het beroemdste werk van Dvorák bevat veel geheimen: wat doet een Tsjechische slager zijn zoon aan het eind van de 19e eeuw in Amerika? Hoe kreeg de symfonie zijn titel “From the New World”? En wat maakt de rol van de tuba hier zo speciaal?