van genk sjostakovitsj maestro jules

Sjostakovitsj Zevende Symfonie “Leningrad”, een Hommage aan Willem van Genk

Maandag 21 oktober 2019 20.15 – 22.15, Grote Zaal, Het Concertgebouw Amsterdam

Op maandag 21 oktober onthult Maestro Jules het verhaal van de Zevende Symfonie van Sjostakovitsj’ “Leningrad”. De aangrijpende muziek vol dubbelzinnigheden wordt uitgelegd door dirigent Jules van Hessen en uitgevoerd door het ruim 100 koppig Philips Symfonie Orkest.

Het deel voor de pauze bestaat uit een informele uitleg door van Hessen met door het orkest gespeelde muziekfragmenten en ondersteunende beelden op het grote scherm. Na de pauze klinkt de indrukwekkende Zevende Symfonie van Sjostakovitsj zonder onderbreking, de beelden komen terug en u beleeft het Beleg van Leningrad en Sjostakovitsj’ aangrijpende verhaal met geheel andere oren!

Sjostakovitsj’ Zevende Symfonie “Leningrad”

Sjostakovitsj componeerde onder het schrikbewind van Stalin een krachtig document met daarin verschillende dubbele bodems. Zo zet hij Hitlers lievelingsmuziek om in een allesvernietigende Oorlogsbolero die zijn weerga niet kent. Maar uiteindelijk is De Leningrad symfonie noch een protest tegen Hitler, noch tegen Stalin, maar een monument tegen onderdrukking in de breedste zin van het woord.

Bestel nu kaarten>

Ode aan kunstenaar Willem van Genk

Deze uitvoering is een hommage aan Nederlands beroemdste Outsider Art kunstenaar, Willem van Genk, van wie op 19 september de overzichtstentoonstelling opent in het Outsider Art museum, in de Hermitage, Amsterdam. De schilder Willem van Genk liet zich door het werk van Sjostakovitsj inspireren. Maestro Jules Onthult brengt een ode aan deze kunstenaar die met zijn werk ageerde tegen alle vormen van onderdrukking.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door samenwerking met Outsider Art Museum / Het Dolhuys, Maestro Orkestprodukties, stichting Meesterwerk in Concert.

Sjostakovitsj – Symfonie no. 7 “Leningrad”  – Grote Zaal Het Concertgebouw, 21 oktober 2019
UITVOERENDEN: Philips Symfonie Orkest  Dirigent: Jules van Hessen

Bezoek Outsider Art>